• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 Experts Ulaştırma Logo
KONTEYNER TAŞIMACILIK
KOMPLE TAŞIMACILIK
PARSİYEL TAŞIMACILIK
DENİZ YOLU TAŞIMACILIK

Depo Tasarımı

Yeni Depo Tasarımı Hem bugüne hem de geleceğe yönelik fikirler……

... konulu sunumlar: "Yeni Depo Tasarımı Hem bugüne hem de geleceğe yönelik fikirler……"— Sunum transkripti:

1 Yeni Depo Tasarımı Hem bugüne hem de geleceğe yönelik fikirler……

2 Depo Tasarımı /Tanımlamalar Depo tasarımında ilk olarak depolanacak ürünün özellikleri dikkate alınmalı, sevkiyat şekil ve miktarları, deponun kullanım amacı, is güvenliği kuralları, kullanılacak raf şekli gibi birçok ölçüte de özen gösterilmelidir Depo tasarım süreci nedir? Depo tasarımı, depo yerleşkesi seçimi, tasarım için eldeki verilerin tespiti, işlenmesi gereken verilerin belirlenmesi, depoda kurulacak raf düzeneğinin seçim ölçütü, depoda gerekli istif makinelerinin belirlenmesi, depodaki aydınlatma düzeni için alınması gereken önlemler, deponun iklimlendirilmesi ile ilgili temel hususların tespit edilmesi gerekmektedir. Depo Yönetim Sistemleri nelerdir? Depo Yönetim Sistemi, genel tanımıyla, mal kabulden başlayarak üretim, depo yönetimi, sayım, sevkiyat ve palet/kutu yönetimi gibi bir işletmenin tüm operasyonel süreçlerinin tamamının mobil olarak yönetilmesini sağlayan bir çözümdür. Depo iş süreçleri nelerdir? Depo iş süreçleri olarak 5 aşamadan bahsedebiliriz. Bu aşamalar sırası ile giriş süreci, fiziksel depolama, siparişlerin alınması, ürünlerin ambalajlanması veya paketlenmesi, ürünlerin yüklenmesi veya taşınması olarak belirlenmektedir.

3 1.Kapı/Rampa sayısının belirlenmesi 2.Elleçleme ekipmanının ve depo içi koridorların yükseklik ve genişliklerinin belirlenmesi 3.Depolama alanı en ve boyunun hesaplanarak depo içi koridorların sayı ve uzunluklarının belirlenmesi 4.Sipariş hazırlama alanının (dock) belirlenmesi 5.Binanın en, boy ve yüksekliğinin hesaplanması Depo Tasarımı /Hesaplamalar

4 Depo Tasarımı /Kapı / Rampa Sayısı Belirleme İşletmemizin Kapı/Rampa sayısını belirlemede giriş ve çıkışın en yoğun olduğu döneme göre hesaplamalar yapılır. Örnek Maksimum 300 Palet çıkış yoğunluğu olan bir işletme için 1 Araç 32 Palet referans olarak kabul edilir ise ve de 1 Araç rampaya yanaşma yani manevra dahil 90 dakika zaman diliminde yüklenir ve de çalışma saati 7 Saatlik bir vardiya şeklinde bu işletme için 3 adet yükleme rampası ve Kapısı olması hesaplanmaktadır..

5 Depo Tasarımı /Depolama Hücresi Belirleme İşletmemizin depolama palet kapasitesini hesaplamak için Maksimum olan üretimden palet girişine göre hesaplanır. Depolama palet kapasite ihtiyacını hesaplamak için maksimum günde üretilen palet sayısı dikkate alınır. Örnek olarak 450 Palet/Gün stok girişi olan firmanın bir ayda çalışma gün sayısı 25 gün olarak alınır. Firmanın stok devir hızı 21 / gün olan işletmede 7.767 Paletleme kapasitesinin ihtiyaç olduğu ortaya çıkacaktır.

6 Depo Tasarımı /Sipariş Hazırlama Alanı Tasarlama İşletmemizde rampam önlerinde ürünlerin hazırlanması için olması gereken alan hesaplamaları aşağıdaki gibi olmalıdır. Hesaplama mantığı; Fb= Firmalar Arası Boşluk İhtiyacı =Ys-1 Dk=Depolama Alanında Boşluk=Fb*Sb Sx=Kullanulan Ürün Hazırama Alanı=Lx-Dk Nx=Firmalara Tahsis edilecek =Sx/Ys P=Kaç Sıra Boy Palet Konulur=An/Nx Sy=Depo Hazırla Boyu ne olmalıdır=p*1,2 Sipariş Alanı Kapasite=(Nx/0,8)*Px*Ys

7 Depo Tasarımı /Sipariş Hazırlama Alanı Tasarlama İşletmemizde rampam önlerinde ürünlerin hazırlanması için olması gereken alan hesaplamaları aşağıdaki gibi olmalıdır. Depo Eni 40 M olan bir alanda günlük 10 Araç çıkış kapasitesine göre sipariş hazırlama alanı ölçüleri yukarıdaki şekilde çıkmaktadır. 13 M Boy boşluk bırakmak gerektiği ortaya çıkacaktır.

8 Depo Tasarımı /Depo Tasarımı Yeni Depo Tasarımında dikkat edilecek en önemli huşulardan bir tanesi koridora arasında çalışacak cihazın manevra kabiliyetidir. Bir Depolama alanı yapmak istiyoruz. Depomuzun uzunluğu Net olup. En optimum yükseklik ve Enini hesaplamaya çalışacağız. Örnek olarak palet tipi, back to back raf ölçüleri ve duvar ile aradaki bırakılacak hedef boşluklar tablodaki değerler olarak alınmıştır.

9 Depo Tasarımı /Depo Tasarımı Hedef depolama Palet Sayısı 5.000 Palet olması hedeflenen bir depolama alanı için hesaplamalar aşağıdaki gibi yapılmaktadır. Bir Depolama alanı yapmak istiyoruz. Depomuzun uzunluğu Net olup. En optimum yükseklik ve Enini hesaplamaya çalışacağız. Örnek olarak palet tipi, back to back raf ölçüleri ve duvar ile aradaki bırakılacak hedef boşluklar tablodaki değerler olarak alınmıştır.


"Yeni Depo Tasarımı Hem bugüne hem de geleceğe yönelik fikirler……" indir ppt





CANLI DESTEK